Bandă din polipropilenă pentru stoparea incontinenței urinare la femei, cu tunelere elicoidale (folosite la implant) sau fără.
– alte denumiri: bandeletă urinară, bandă intravaginală,
bandeletă suburetrală, TOT, ‘sling’
– poate fi implantată: transvaginal, transobturator, suprapubic
– dimensiuni: 50 x 1,2 cm (fără margini tăioase)
– 100% polipropilenă (neresorbabilă)
– diametrul monofilamentului: 0,12 mm
– NU necesită teci/manșoane transparente deoarece marginile
bandeletei conțin perișori speciali ce le fac atraumatice
– elastică și maleabilă; nu se deșiră la tăiere
– capetele benzii conțin fire de ancorare
– transparentă cu o linie centrală albastră (pt. identificare)
– memorie foarte bună (nu apare fenomenul de “shrinkage”)
– gramaj mediu: 67 g/m²
– grosimea benzii: 0,46 mm
– macroporoasă pt. o înglobare rapidă în țesut (porozitate 84%)
– sterilizare: oxid de etilenă (în ambalaj dublu)
– valabilitatea sterilizării bandeletei – 5 ani de la fabricație
– producător: DiproMed Italia, marcaj CE
– poate fi comandată simplă sau la set cu 2 tunelere sub formă elicoidală. Aceste tunelere sunt de unică folosință și reprezintă intrumentarul folosit la implantul bandeletei (sunt gata sterile).
Incontinența urinară de efort – IUE
Cunoscută și sub numele de incontinență urinară de stres, este cea mai frecventă formă de incontinență urinară ce apare la femei.
Această afecțiune constă în pierderi involuntare de urină în situații cum ar fi: efort fizic, tuse, râs, strănut.
Cu toate că nu cauzează probleme majore de sănătate, incontinența urinară de efort diminuează calitatea vieții pentru paciente și le afectează în mod direct viața socială și sexuală, iar deseori determină infecții urinare recurente și iritații vaginale locale.
De foarte multe ori incontinența urinară apare datorită rupturii de perineu (zona dintre vagin și anus), dar nu este obligatoriu.
Posibile cauze pentru apariția incontinenței urinare de stres sunt: naștere dificilă pe cale naturală (cu sau fără incizia perineului), tusea cronică, obezitatea, fumatul, vârsta înaintată, menopauza etc.
Bandeletă pentru oprirea incontinenței urinare de efort (TOT, TVT, sling)
Cea mai eficientă modalitate de a trata incontinența urinară de efort este tratamentul chirurgical cu bandeletă urinară (bandă intravaginală), având o rată foarte mare de reușită (peste 85-90% dintre paciente fiind complet vindecate). Este o procedură minim-invazivă prin care rezistența țesuturilor locale se reface.
Bandeleta pentru incontinență urinară este defapt o bandă compusă din monofilamente de polipropilenă de grad medical (polipropilena este considerată de foarte mulți ani ca cel mai bun material sintetic suportat de organismul uman pentru bandelete de incontinență, plase de hernie și eventrație etc.).
Modul în care bandelta este împletită este foarte important deoarece aceasta trebuie să aibă următoarele caracteristici:
– elasticitate – pentru confortul post-operator al pacientelor și pentru a nu pune tensiune prea mare în punctele de fixare din capatele benzii, ce ar putea rezulta în desprinderea acesteia.
– memorie – nu trebuie să se deformeze în timp sau să se restrângă (fenomen numit “shrinkage”).
Capetele bandeletei urinare sunt tăiate spre sfârșitul intervenției, rămânând doar o bucată mult mai scurtă decât lungimea inițială.
Cele două fire sub forma unor bucle de la capetele benzii intravaginale au rolul de a permite acelor de montare (numite si tunelere) să ancoreze și să tragă / poziționeze bandeleta.
Bandeletele sunt în ambalaj dublu (cel exterior este doar pentru protecție iar cel interior este steril).
Bandeletele pentru incontinență urinară pot fi comandate simple sau la set cu două ace elicoidale (tunelere) ce se folosesc la inserarea și poziționarea benzii. Acele elicoidale sunt din oțel inoxidabil cu mâner din polipropilenă și sunt gata de utilizare (sterile). În cazul în care se optează pentru bandeleta fără ace, de cele mai multe ori medicul (ginecolog, urolog, chirurg) are ace ce se pot resteriliza înainte de operație.
Intervenția este de o complexitate redusă fiind nevoie de o incizie de 2-3 cm la nivelul peretelui vaginal anterior și de două incizii de aprox. 1 cm pe labiile mari. Bandeleta pentru incontinență este introdusă sub uretră, având rolul de a o susține. Repoziționând uretra îi redă abilitatea de a menține continența.
Durata operației este de aproximativ 15-30 de minute. Spitalizarea se face în general doar pentru o noapte.
Post-operator nu e nevoie de schimbări majore în viața pacientelor, viața sexuală putând fi reluată la câteva săptămâni după montarea bandeletei.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.